Инвестициите в имоти са по-сигурни от тези в банки

Източник: http://economic.bg/

Моментът за покупка е подходящ, заяви пред Economic. bg Александър Ненчев, Мениджър бизнес развитие в ЕРА Недвижими имоти

– Г-н Ненчев, какво е състоянието на имотния сектор в момента? Има ли движение в положителна посока?

Да, мога да кажа, че има движение. Първия критерии е ръстът на брой сделки, който отчитаме в последните две години. В нашия сектор кризата приключи. Освен това наблюдаваме все повече мотивирани купувачи, хора с възможности и готовност да закупят имот. От друда страна все по-често срещаме и мотивирани продавачи, с адекватна и трезва представа за цените на пазара. От тази гледна точка би могло да се каже, че има раздвижване в имотния сектор.

– Наблюдава ли се ръст на цените на имотите?

Не бих казал, че точната дума е ръст. Това е незабележимо покачване от порядъка на половин до максимум един процент годишно. Ако говорим за периода от началото на годината до момента, няма увеличение на цените с повече от процент. Както вече казах, ръстът е толкова малък, че не е забележим.

– Какви имоти се търсят най-много?

В момента най-много се търсят двустайни и тристайни жилища. Би могло да се каже, че жилища от такъв тип са най-бързооборотните имоти на пазара. Но най- много се купуват имоти на пазарни цени. Цената е нещо много относително, тъй като има редица фактори, които я обуславят. Например, цената зависи от това в кой район се намира дадено жилище, какво е състоянието на блока и на входа и чак тогава състоянието на имота. Едно е да говорим за имот в Младост, Надежда, Овча Купел или Павлово. Тези райони са изключително различни. Именно за това, да говорим за средни цени на имотите или принципна цена на квадратен метър е некоректно. Местоположението е един от основните фактори, при търсенето на имот. Напоследък наблюдаваме, че в центъра няма толкова търсене, колкото в периферията.

– Има ли достатъчно предлагане на имоти?

Предлагане винаги има, но може би трябва да дефинираме думата “достатъчно”. Има райони, като например Младост, където има повече търсене отколкото предлагане. В същото време има райони, за които предлагането е по- голямо от търсенето. Но определено, когато един имот се предлага по адекватен начин и е на пазарна цена, той се продава буквално за дни. От друга гледна точка има много имоти, които стоят обявени за реклама в сайтовете за имоти и висят там с години. Когато човек иска да продаде имот, той трябва да се интересува каква е продажната цена на имота. Тогава е ключово да разбере на какви цени са се продавали подобни имоти в района, а не на какви цени се рекламират в интернет, защото има огромна разлика между продажна цена и рекламна цена. Важно е да сравняваме ябълки с ябълки и круши с круши, а не обратното.

– Какви са най-често срещаните измами при сделки с недвижими имоти?

Един от проблемите, които често срещаме в нашата професия е когато хората, които продават имоти, не са запознати със ситуацията на пазара. Най-големият проблем е когато даден имот се продава надценен. Друг често срещан проблем е, че има много хора, които наричат себе си купувачи, но те всъщност имат нечисти намерения. Ние направихме изследване за 2013 г., тъй като имаме офиси в цялата страна, и забелязахме, че едва 6% от хората, които търсят да купят имот са реални купувачи. Останалите имат други намерения. Това е сериозен проблем за продавача.

– Реализират ли се сделки с луксозни имоти и с какво се характеризира този пазар?

Прочети още…